Mondhygiëne

Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees, wie wil dit nou niet?

Een leven lang een gezonde, frisse mond. De mondhygiëniste kan als specialist op het gebied van preventieve mondzorg een belangrijke bijlage leveren aan de kwaliteit van je mondgezondheid en is jouw coach voor een leven lang een gezonde mond. Ook kinderen zijn van harte welkom bij de mondhygiëniste.

Door een goede mondhygiëne dus door onder andere goed te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen heeft u daar zelf ook veel invloed op.

Onze mondhygiëniste richt zich op preventie en mondverzorging. Om tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen te voorkomen en te bestrijden kan de mondhygiëniste u advies geven over de te nemen mondhygiëne of andere mogelijke maatregelen.

Een afspraak met de mondhygiëniste maak je niet voor niets…

Bij bloedend tandvlees, regelmatig gaatjes, tandsteen of aanslag, slechte adem of gevoelige tandhalzen, biedt de mondhygiëniste je een helpende hand!

Tips van de mondhygiëniste:

 • poets 2x per dag minimaal 2 minuten
 • vervang de tandenborstel of opzetborstel elke drie maanden of eerder als de borstelharen uit elkaar gaan staan
 • reinig ook tussen de tanden en kiezen met stoker, rager of floss
 • gebruik een tandpasta met fluoride
 • houd je aan 7 eet- en drinkmomenten per dag
 • vermijd zoveel mogelijk het gebruik van suikerhoudende dranken
 • bezoek regelmatig een mondhygiëniste, een verwijzing van een tandarts is niet nodig.

Een gezonde mond is van levensbelang!

Vooral voor diabetespatiënten, zwangere vrouwen en mensen met een (verhoogd) risico op hart- en vaatziekten.

Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees. Wie wil dat niet? Dat een gezond en fris gebit prettig is, dat weten we allemaal. Maar in sommige gevallen is een goede mondgezondheid ook van levensbelang. Er zijn relaties aangetoond tussen de algemene gezondheid en een gezonde mond. (lees meer)

Diabetespatiënten

Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dit kan komen door een verminderde weerstand tegen infecties, die meestal het gevolg is van een niet goed ingestelde bloedsuikerspiegel. Daardoor kunnen er gemakkelijker tandvleesontstekingen ontstaan. Ook kunnen de medicijnen die gebruikt worden om de suikerspiegel te reguleren een droge mond veroorzaken. Daardoor is de kans op het ontstaan van gaatjes groter. Daarnaast kunnen ontstekingen in het lichaam, dus ook in de mond, de suikerspiegel ontregelen.

Zwangere vrouwen

Door een verhoogde hormoonspiegel is er tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op tandvleesontstekingen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen deze tandvleesontsteking en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt.

Patiënten met hart- en vaatziekten
Het ontstaan van hart- en vaatziekten heeft vaak te maken met een ongezonde leefstijl , zoals roken, te veel en te ongezond eten, te weinig bewegen, stress en met erfelijkheid. Maar er bestaat ook een verband tussen tandvleesontstekingen en de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt vermoedelijk door schadelijke mondbacteriën die in de bloedbaan terechtkomen en kunnen leiden tot allerlei processen die hart- en vaatziekten tot gevolg kunnen hebben of verergeren.

Jong geleerd… 
Het is van belang om van jongs af aan aandacht te besteden aan de mondgezondheid. Bij een baby is het al belangrijk om vanaf het eerste tandje te gaan poetsen en te letten op het aantal eet- en drinkmomenten per dag. Zo kan aantasting van het gebit (bijvoorbeeld tanderosie en cariës) worden voorkomen en kan het gebit een leven lang mee! Een leven lang een gezonde mond Redenen genoeg dus om je gebit goed te verzorgen! Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist is er voor iedereen, van 0 tot 100 jaar! De mondhygiënist coacht je graag in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.

Implantaten en mondhygiëne

Implantaten hebben sterk te lijden onder roken en slechte mondhygiëne. Zo kunnen plaque en tandsteen op de implantaten, de kroon, brug of prothese een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee tot verlies van het implantaat zelf.

Goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothese zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de implantaatbehandeling. 
Goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor uw implantaten maar voor uw gehele gebit.
Met een goede gebitsverzorging gaan implantaten een leven lang mee.

Mondhygiëne behandelingen

Op uw tanden en kiezen kan tandsteen of tandplak ontstaan. Een goede mondhygiëne kan gevoelige tandhalzen, teruggetrokken tandvlees of bloedend tandvlees voorkomen. Daarom verstandig om al op jonge leeftijd en regelmatig een mondhygiëniste te bezoeken. Ook als u gaatjes (cariës) of een slechte adem heeft kan de mondhygiëniste u een oplossing bieden. Deze aandoeningen betekenen lang niet altijd dat u geen goed gebit heeft. Behandeling door de mondhygiëniste kan erger voorkomen.

Mondhygiëne behandelingen

 • Advies geven en voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en voedingsgewoonten
 • Mondonderzoek en instructies op het gebied van gebitsverzorging
 • Tandsteen, tandplak en aanslag verwijderen
 • Fluoride aanbrengen
 • Worteloppervlakken gladmaken
 • Sealen, een laklaag op tanden en kiezen aanbrengen
 • Vullingen, tanden en kiezen polijsten
 • Tanden bleken
 • Worteloppervlakken onder het tandvlees reinigen
 • Kleine gaatjes behandelen (in opdracht van de tandarts)
 • Röntgenfoto’s maken (in opdracht en onder toezicht van de tandarts)
 • Gebitsafdrukken maken
 • Lokale verdoving geven
 • Behandelen van tandvleesproblemen zoals gingivitis, parodontitis en peri-implantitis

Direct inschrijven

Middels dit inschrijfformulier kunt u zich gemakkelijk online aanmelden als nieuwe patiënt. Wij nemen zo snel mogelijk na ontvangst contact met u op voor een afspraak.