Veel gestelde vragen implantologie

Implantologie

Op deze pagina vindt u een overzicht van antwoorden op de meest gestelde vragen op het gebied van implantologie.

 

 • Wat is een tandheelkundig implantaat?

Een tandheelkundig implantaat is een titanium kunstwortel die dient als vervanging van de wortel van een ontbrekende natuurlijke tand of kies. Het implantaat wordt in de boven- en/of onderkaak geplaatst. Daar vormt het bot na verloop van tijd een verbinding met het implantaat, waardoor het kan dienen als kunstwortel voor de vervangende tand, kies of bevestiging van een klikgebit. Tandheelkundige implantaten kunnen worden gebruikt om één verloren tand of meerdere ontbrekende tanden te vervangen.

 

 • Worden behandelingen vergoed door de verzekering?

De meeste behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij en per pakket. Enkele behandelingen worden volledig uit het basispakket vergoed, bijvoorbeeld het traditionele kunstgebit en het klikgebit.

 

 • Zijn tandheelkundige implantaten succesvol?

Met meer dan drie decennia klinische ervaring en meer dan een miljoen behandelde patiënten bevestigen de statistieken een succespercentage van bijna 95% voor individuele implantaten*, en zelfs meer voor de bruggen die deze implantaten ondersteunen. Wij hebben, in de onderkaak, een succes van 99,8% na drie jaar. *De resultaten zijn gebaseerd op implantaten en bruggen die na vijf jaar nog steeds aanwezig zijn en functioneren. Ook het aanvragen van de machtiging verzorgen wij voor u.

 

 • Hoeveel kosten implantaten?

De kosten voor het plaatsen van implantaten zijn na een machtiging van de zorgverzekeraar gratis. Wij kunnen u exact informeren over de mogelijkheden.

 

 • Zijn tandheelkundige implantaten iets voor mij?

Bij het los zitten van de prothese in de mond zijn implantaten de oplossing. De implantoloog kan het best beoordelen of implantaten voor u een oplossing zijn.

 

 • Vormt een oudere leeftijd een probleem?

Soms vragen oudere patiënten zich af of hun leeftijd de voordelen van tandheelkundige implantaten in de weg staat. Uw gezondheid is een belangrijkere bepalende factor dan leeftijd. Als uw gezondheid toelaat dat er een tand wordt getrokken, bent u waarschijnlijk ook gezond genoeg voor implantaten.

 

 • Wat zijn de voordelen van tandheelkundige implantaten ten opzichte van een uitneembaar kunstgebit of brug?
  • Mooier uiterlijk: Bij verlies van een volledige tand- zowel de kroon als de wortel – kan uw gezicht ouder lijken door het slinken van het kaakbot. Met tandheelkundige implantaten kan dit proces worden tegengehouden. Een traditionele gebitsprothese of brug doet dat niet.
  • Permanente oplossing: Er zijn geen uitneembare onderdelen waarover u zich zorgen hoeft te maken. Het implantaat is duurzaam en comfortabel. Na plaatsing zijn er geen aanpassingen meer nodig. Normaal gesproken gaat dit implantaat een leven lang mee bij een juiste mondhygiëne.

    

 

 • Hoe beïnvloeden tandheelkundige implantaten mijn dagelijks leven?

Gebitsprotheses op implantaten verhogen aanzienlijk het kauw vermogen. Dit betekent dat u beter kan eten en drinken. Het allerbelangrijkste is dat tandheelkundige implantaten vaak een duidelijke verbetering van de levenskwaliteit betekenen. Patiënten die zich schamen en zich zorgen maakten vanwege hun gebitsproblemen, zijn vaak bijzonder in hun nopjes door wat nieuwe gebitsprothese op implantaten kan betekenen voor hun zelfvertrouwen.

 

 • Zullen mijn nieuwe tanden er natuurlijk uitzien?

Wanneer tandheelkundige implantaten worden aangebracht in combinatie met een modern, vervaardigd gebit zal het comfort en werking uw verwachting overtreffen.

 

 • Kan ik met dezelfde kracht kauwen als met mijn oude kunstgebit?

Nee, een gebitsprothese op implantaten verhoogd het kauwcapaciteit aanzienlijk.

 

 • Hoeveel tijd kost het ingroeien van een implantaat?

De genezing en verbinding met het kaakbot neemt in de meeste gevallen zes weken in beslag. In enkele gevallen kan dat tot zes maanden duren naargelang de gecompliceerdheid van de behandeling.  Tijdens de genezingsperiode krijgt de patiënt een tijdelijke restauratie, totdat de definitieve prothese kan worden geplaatst. U loopt dus niet zonder tanden.

 

 • Is de behandeling pijnlijk?

Zoals bij alle chirurgische ingrepen kunt u enig ongemak ondervinden. U krijgt een kalmerend middel en wordt plaatselijk verdoofd, zodat u tijdens de behandeling geen ongemak ondervindt. De meeste patiënten zeggen dat zij zich na de ingreep veel beter voelen dan ze hadden verwacht. Wij zullen u geneesmiddelen voorschrijven ter verlichting van eventueel ongemak. U kunt ons vragen of wij een patiënt kennen die al een implantaatbehandeling heeft ondergaan en die over zijn/haar persoonlijke ervaring wil vertellen.

 

 • Hoe voel ik me na de behandeling?

Een tijdelijke, lichte zwelling en/of verkleuring van het tandvlees en de wang is normaal. Voor de behandeling van eventueel ongemak volstaat gewoonlijk één normale pijnstiller na één uur. U kunt de dag na de behandeling gewoon weer werken.

 

 • Hoe verzorg ik mijn implantaten?

Net als bij een natuurlijk gebit moeten uw nieuwe kunstgebit en implantaten goed worden verzorgd en regelmatig worden gecontroleerd. Volg bij het poetsen en ragen de aanbevelingen van uw tandarts of mondhygiëniste op. Ga elke twaalf maanden voor controle naar Mondzorg Heuvelland of vaker indien aanbevolen.

 

 • Worden behandelingen vergoed door de verzekering?

De meeste behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij en per pakket. Enkele behandelingen worden volledig uit het basispakket vergoed, bijvoorbeeld het traditionele kunstgebit en het klikgebit.

 

 • Waarom is het nodig röntgenfoto’s te maken?

Op röntgenfoto’s zijn dingen zichtbaar, die bij een controle met spiegel en sonde niet zijn waar te nemen.

 

 • Worden reparaties en een nieuwe voering in de gebitsprothese vergoed?

Is er een tand uit uw gebitsprothese of is het gebroken, dan worden de door ons gemaakte kosten voor reparatie 100% door uw zorgverzekeraar vergoed. Dezelfde vergoeding geldt voor een nieuwe voering in uw huidige gebitsprothese, mits dit niet meer dan 1x per kalenderjaar gebeurt.

 

 • Kan ik met mijn nieuwe gebitsprothese alles eten?

Ja! Ze functioneren als uw eigen tanden als u kauwt, praat of lacht.

 

 • Is mijn leeftijd van belang?

Uw leeftijd is normaal gesproken niet van belang.

 

 • Waarom zijn de implantaten van titanium gemaakt?

Titanium is een metaal dat geaccepteerd wordt door het lichaam. Het bot groeit op en tussen het implantaat. Men spreekt dan van “osseoïntegratie”

Direct inschrijven

Middels dit inschrijfformulier kunt u zich gemakkelijk online aanmelden als nieuwe patiënt. Wij nemen zo snel mogelijk na ontvangst contact met u op voor een afspraak.