Veel gestelde vragen mondhygiëne

Mondhygiëne

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over mondhygiëne.

 

  • Mijn tandvlees bloedt regelmatig, is dat normaal?

Nee, bloedend tandvlees duidt erop dat het ontstoken is. Als het tandvlees langere tijd ontstoken blijft kan het overgaan in een ergere vorm van tandvleesontsteking die parodontitis wordt genoemd. Hierdoor wordt ook het kaakbot rondom de tanden aangetast en als dit niet tijdig behandeld wordt kunnen de tanden en kiezen steeds losser gaan staan. Het is dus belangrijk bij de eerste tekenen van een ontsteking hier iets aan te doen. Ook het terugtrekken van het tandvlees, een vieze adem/smaak en het verschuiven van tanden en kiezen kunnen een teken zijn dat het tandvlees ontstoken is. Een ontstoken wond elders op je lichaam behandel je toch ook? Voor je tandvlees is dat dus ook belangrijk.

 

  • Ik heb geen pijn, kan het dan toch zijn dat er een ontsteking zit?

Jazeker! Pijn is een van de symptomen van een ontsteking. Het vervelende van een ontsteking is dat je er vaak geen last van hebt, terwijl de ontsteking zich toch uit kan breiden. Op het moment dat je last krijgt, is de ontsteking vaak al in een vergevorderd stadium. Dan wordt het lastiger om het te behandelen en in sommige gevallen kan er zelfs niets meer aan gedaan worden. Dus is het heel belangrijk bij twijfel een mondhygiëniste te bezoeken.

 

  • Hoe kom je aan ontstoken tandvlees?

Beginnende tandvleesontstekingen ontstaan wanneer plaque zich ophoopt langs de randen van het tandvlees en vooral tussen de tanden in. Plaque is een kleverig laagje waarin zich vooral bacteriën bevinden. Deze bacteriën produceren afvalstoffen waarvan je tandvlees gaat ontsteken.

 

  • Moet ik echt elke dag tussen de tanden en kiezen reinigen?

Ja het is belangrijk dat er elke dag tussen de tanden in wordt schoongemaakt. Met alleen poetsen kom je niet bij de ruimtes tussen de tanden in . Daar blijven de bacteriën dus gewoon zitten en kunnen je tandvlees irriteren waardoor deze gaat ontsteken .Wil je je tandvlees gezond houden dan moet je minimaal 1x per dag poetsen en ook minimaal 1x per dag tussen de tanden in reinigen.

 

  • Maar ik gebruik elke dag al een spoelmiddel, dat is toch hartstikke goed?

Nee, een spoelmiddel alleen doet eigenlijk niet zoveel, daar is de plaque veel te hardnekkig voor, je spoelt het niet zomaar weg. De antibacteriële werking in een spoelmiddel kan er wel voor zorgen dat plaque iets minder schadelijk wordt maar het blijft er wel zitten en op dit ruwe oppervlak gaat weer heel makkelijk nieuwe plaque zitten.

 

  • Ik heb een slechte adem, dat hoor ik wel eens van mensen. Wat kan ik daaraan doen?

Een slechte adem komt vaak door een tandvleesontsteking. Vaak zit er tandsteen op de tanden en kiezen en hierdoor gaat het tandvlees ontsteken en dus uiteindelijk stinken. Soms wordt de slechte adem/ en of vieze smaak veroorzaakt door bepaalde bacteriën achter op de tong. Het is dan dus belangrijk om elke dag ook je tong te poetsen. Dit kan met een gewone tandenborstel of u kunt hiervoor een “tongschraper” aanschaffen. Het is altijd wel verstandig om de tong goed mee te poetsen anders maak je alles mooi schoon en fris en laat je midden in je mond zo’n vieze tong liggen!

 

  • Ik heb hele grote ruimtes tussen mijn tanden; moet ik dan nog steeds tussen de tanden en kiezen reinigen?

Als de ruimtes erg groot zijn dan kunnen er eventueel ragertjes, borsteltjes voor tussen de tanden in, gebruikt worden. Wilt u weten welke maat u het beste kan gebruiken, vraag dit dan aan uw mondhygiëniste.

 

  • Ik heb hele gevoelige tanden bij warm en koud, wat kan ik hiertegen doen?

Dit kan komen door het terugtrekken van het tandvlees rondom de tanden en kiezen. Hierdoor komen de wortelhalzen wat bloot te liggen. Het is dan in ieder geval verstandig om een zogeheten “sensitive” tandpasta te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de impulsen minder worden. Om ervoor te zorgen dat het niet steeds erger wordt is het verstandig een afspraak te maken bij de mondhygiëniste.

 

  • Is het niet heel normaal dat je als je ouder wordt je tanden verliest of dat je tandvlees gaat ontsteken?

Nee, dit is geen standaard onderdeel van het verouderingsproces! U kunt grotendeels zelf bepalen hoe de toekomst van uw tanden eruit ziet. Als u elke dag uitgebreid poetst en tussen de tanden in schoonhoudt, verbetert u de kansen op het behoud van gezonde tanden en kiezen.

Direct inschrijven

Middels dit inschrijfformulier kunt u zich gemakkelijk online aanmelden als nieuwe patiënt. Wij nemen zo snel mogelijk na ontvangst contact met u op voor een afspraak.